Expositie Kees Bastiaans (nov '09 - mrt '10)
"Ontdekkingstocht door het atelier”
Op 20 november 2009 was het 100 jaar geleden dat Kees Bastiaans werd geboren. Het was de aanleiding voor een grote overzichtstentoonstelling op drie locaties, die zowel een breed publiek als artistieke fijnproevers wist te boeien.

Met als thema "ontdekkingstocht door het atelier", was de ontwikkeling van de kunstenaar en zijn werk in beeld gebracht aan de hand van een groot aantal schilderijen uit privécollecties. De unieke expositie toonde de kenmerkende humoristische en ironische stijl in ongemengde kleurvlakken en zwarte contouren van Kees Bastiaans, maar ook de religieuze traditie van zijn geboortestreek, landschappen, bloemen, stillevens, portretten en dorpsactiviteiten zoals carnaval en kermis.

Enkele van de geëxposeerde werken: over mensen verhalende schilderijen en strenge landschappen.

De inleiding gegeven bij de opening van de expositie in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden door Drs. Léon van Liebergen, conservator van het museum, was een rake typering van de schilder en zijn ontwikkeling aan de hand van het geëxposeerde werk. toespraak

Overzichtstentoonstelling
De stichting had ten behoeve de tentoonstelling uit het omvangrijke oeuvre een selectie gemaakt van ruim 100 werken, die verdeeld over drie locaties werden geëxposeerd: het gemeentehuis en de kapel van de Willibrorduskerk in Mill en het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.

Een van de hoofdwerken van de tentoonstelling was het familieportret uit 1949 waarin Bastiaans zijn gezin en zichzelf heeft afgebeeld. Dit werk is bezit van en te zien in het Noord-Brabants Museum.

In het Gemeentehuis in Mill kwam het vroegere werk van voor 1960 aan de orde, bij elkaar circa 60 werken. Het familieportret werd voor deze gelegenheid tijdelijk overgebracht naar het Gemeentehuis in Mill.

In de kapel van de H. Willibrorduskerk in Mill hingen naast de ontwerpen van de 14 kruiswegstaties uit 1948 nog enkele andere werken. In deze kapel bevindt zich ook een groot in 1976 geplaatst kerkraam in glas-in-lood van de hand van de kunstenaar.

In het Museumvoor Religieuze Kunst  in Uden was werk, gemaakt tussen 1960 tot 1986, tentoongesteld. Hier werden 47 schilderijen getoond.

Het geheel vormde één expositie. Voor een totaal overzicht diende de bezoeker dus alle drie de locaties gezien te hebben. Naast deze overzichtstentoonstelling vonden in het kader van 100 jaar Kees Bastiaans nog enkele andere activiteiten plaats:

Kunstboek "Ontdekkingstocht door het atelier"
Bij de opening van de expositie werd een kunstboek gepresenteerd waar veel van het getoonde werk in terug is te vinden.
Meer over het kunstboek

Scholenproject
De tentoonstelling stond open voor de scholen uit de regio: het werk van Bastiaans is een krachtige, kleurrijke inspiratiebron voor kinderen. Kunstenaars uit de regio bezochten daarom samen met de schooljeugd de tentoonstelling en gingen met de kinderen aan het werk.
Meer over het scholenproject

Expositie "Werken op papier"
Het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans werd afgesloten met een expositie van een selectie uit zijn grafisch werk in Museum het Petershuis te Gennep.
In de kelder van het museum was het resultaat van het Scholeproject te zien.
Meer over de Expositie "Werken op papier"

omhoog

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
exposities
Expositie Mill en Uden
Expositie Gennep
Inleiding drs v. Liebergen
Scholenproject
Expositie Den Bosch
Brabanstmuseum
Expositie Collectie Mill
Expositie Schijndel