Kees Bastiaans - Kunstschilder - Nieuws
17-05-2023 Onthulling "Hommage aan Kees Bastiaans"
Het monument stond er al even - aan het naar Kees Bastiaans vernoemde hofje - maar nu daar alles op orde is werd het tijd het ook officieel te onthullen. Dat gebeurde op 9 mei, door wethouder Joost Hendriks en de schepper van het kunstwerk, beeldend kunstenaar Frans Klerkx.

De toespraak die Frans Klerkx bij deze gelegenheid hield kunt u lezen op: Toespraak Frans Klerkx..
Nieuwsbrief-27 doet verslag van de onthulling en ook in Nieuwsbrief-26 gaven wij eerder aandacht aan dit kunstwerk.


10-10-2020 Gevonden advertentie uit 1931
Er is een advertentie gevonden met de boodschap “Kees Bastiaans te Mill heeft zich gevestigd, als huis- en decoratieschilder”. De advertentie was geplaatst in het “Udensch weekblad” van 2 juli 1931.

Het is bekend dat hij al op jonge leeftijd een eigen schildersbedrijf startte, ruim voordat hij in 1937 een driejarige opleiding begon aan de academie “Kunstoefening” te Arnhem. Deze advertentie bevestigt dit nu.


10-10-2020 Gezocht een werk met “pieperkoppen”
Een kunstverzamelaar van werken van hoofdzakelijk Brabantse kunstenaars is gevraagd zijn collectie te tonen in het Museum Jan Heestershuis te Schijndel. In zijn collectie bevinden zich onder meer ook twee “stillevens” van Kees Bastiaans.

De verzamelaar zou daar nog graag een werk van hem aan toe willen voegen voor deze expositie en vraagt of er iemand is die een werk met “pieperkoppen” te koop heeft. De verkoper kan zich melden via het contactformulier.


10-10-2020 Film Houtbedrijf Van Hout BV Mill
Filmmaker Christine van Hout te Amsterdam maakt een film over de geschiedenis van het Millse familiebedrijf Van Hout; zij is een dochter van een van de laatste directeuren van het bedrijf.

Enkele schilderijen van Kees Bastiaans zullen daar wellicht onderdeel van gaan uitmaken. Maar misschien zijn er meerdere schilderijen waarop het bedrijf of de houtwerf met fabrieksschoorsteen aan de Wanroijseweg is afgebeeld. Wie is nog in het bezit van een dergelijk werk? Laat het even weten via het contactformulier.


29-01-20 De "kat" van Kees Bastiaans in hout
Tijdens de "open dag" van de gemeente Mill en Sint Hubert op 26 oktober 2019 heeft Dirk Reinders Beeldhoutwerk uit Grave de "kat" van Kees Bastiaans uit een boomstam gezaagd.

De "kat" heeft een plaats gekregen in het gemeentehuis.


17-05-19 Nieuwsbrief-18
Er zijn al heel wat werken van Kees Bastiaans geïnventariseerd, maar nog niet alles. Bas Bastiaans, die er al jaren mee bezig is, doet een oproep....
Zie: Nieuwsbrief-18
.

27-06-18 Geslaagde avondexpositie in Mill
De avondexpositie van Kees Bastiaans in de St.Willibrorduskerk in Mill werd door de inwoners van Mill en vanuit de regio zeer druk bezocht. In de 'Nacht van een Goei Leven' stond kunst, muziek en entertainment in en rond de kerk centraal; de expositie was hiervan onderdeel.

Door de verkoop van een poster van Kees Bastiaans hebben de Erven een mooi bedrag kunnen doneren aan een fonds voor de restauratie van de kerk.

Vanaf 23.00 tot 2.00 uur 's nachts was op de kerktoren een doorlopende spectaculaire lichtshow te bewonderen met daarin beelden van Kees Bastiaans' werken (met vaak de kerk er op), prominenten uit het verleden van Mill, alsmede een aantal sfeerbeelden van de gemeente. De avond mag als zeer geslaagd worden genoemd.
De Lokale Omroep Mill maakte een sfeerreportage over de “Nacht van een Goei Leven”.
Reportage Lokake Omroep Mill. De beelden van de lichtshow beginnen bij de 28e minuut.
Chapeau aan de organisatie!

05-06-18 "Nacht van een Goei Leven"
Een kleine twee jaar na de geslaagde expositie in Schijndel zijn er binnenkort weer werken van Kees Bastiaans te zien en wel tijdens de "Nacht van een Goei Leven", dat wordt gevierd op zaterdag 23 juni in het Land van Cuijk.

"Nacht van een Goei Leven" laat expositie zien van 17 werken van Kees Bastiaans op zaterdagavond 23 juni 2018 van 19.00 tot 23.00 uur in de St.Willibrorduskerk in Mill. Voor een paar euro is daar dan te koop een poster (A3-formaat) van een aquarel van zijn hand. De opbrengst van de verkochte posters komt ten goede aan een fonds voor de restauratie van de Millse kerk.
Meer hierover was te lezen in de Graafsche Courant.


17-07-16 Mooie opening expositie Schijndel
In aanwezigheid van een groot aantal genodigden vond zondag 10 juli jongstleden in het museum Jan Heestershuis de opening plaats van de expositie “Het leven was mooi”, met werk van de kunstschilder Kees Bastiaans.

Na een inleidend woord van de conservator Marike de Kroon sprak oud conservator-directeur van het Museum voor Religieuze Kunst Uden drs. Léon van Liebergen op de hem eigen wijze het openingswoord uit. Hij uitte daarbij zijn grote bewondering voor het vakmanschap en de ontwikkeling van de kunstenaar Kees Bastiaans, die als mensenkenner en levensgenieter het Brabantse dorpsleven van de jaren veertig tot en met de jaren tachtig heeft vastgelegd in zijn schilderijen.

Vervolgens ontving Bas Bastiaans, zoon van de schilder, het eerste exemplaar van de bij de expositie behorende catalogus uit handen van Jan Geerts, bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Museum en schrijver van de monografie over het leven en werk van Kees Bastiaans.


29-08-14 Nieuwsbrief-11
“Kees Bastiaans. Het leven was mooi”, een overzichtstentoonstelling van het werk van Kees Bastiaans in het museum Jan Heestershuis te Schijndel.
Zie: Nieuwsbrief-11.

29-08-14 Nieuwsbrief-10
Onlangs heeft het Museum voor Religieuze Kunst Uden haar collectie uitbebreid met een religieus werk van Kees Bastiaans.
Zie: Nieuwsbrief-10.

03-04-16 Binnenkort expositie te Schijndel
Voor de periode 10 juli tot en met 2 oktober 2016 wordt een expositie voorbereid van werken van Kees Bastiaans in het museum Jan Heestershuis te Schijndel. Op een enkele uitzondering na wordt werk getoond dat niet eerder te zien is geweest.

29-08-14 Nieuwsbrief-9
Zowel het Noordbrabants Museum als de Gemeente Mill en Sint Hubert hebben onlangs een zelfportret van Kees Bastiaans aangekocht.
Zie: Nieuwsbrief-9

22-06-14 Nieuwsbrief-8
Tot en met 21-09-14 is er in het Noordbrabants Museum werk te zien van Kees Bastiaans dat verband houdt met het thema van de expositie "Gezin XXL - een huis vol broers en zussen".
Zie: Nieuwsbrief-8

06-05-2014 Expositie Kees Bastiaans collectie van de Gemeente Mill en Sint Hubert.
Deze maand is de collectie Kees Bastiaans van de Gemeente Mill en Sint Hubert, aangevuld met twee werken van de Gemeente Cuijk, te zien in de passage van Sociaal Cultureel Centrum Myllesweerd te Mill.

De expositie wordt gehouden in de passage, waar het mozaïek uit het woonhuis van Kees Bastiaans een vaste plaats heeft.

De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het Sociaal Cultureel Centrum Myllesweerd, Kerkstraat 3 te Mill (maandag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 23.00 uur, vrijdag van 08.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur).

Een van de 17 werken die in het SCCM te zien zijn. Het betreft voornamelijk werken uit de vroegere periode van Kees Bastiaans.

Lees meer over deze expositie in Nieuwsbrief 7.


15-01-2014 Kees Bastiaans' Familieportret onderdeel van "Het verhaal van Brabant"
Onder deze titel schetst het Noordbrabants Museum een beeld van zes eeuwen Brabantse historie, die in de 14e eeuw begint bij het Hertogdom Brabant. Ook Kees Bastiaans leverde een bijdrage aan dat verhaal.

Naast negen werken van Vincent van Gogh, Brabants bekendste schilder, is ook Kees Bastiaans met zijn familieportret - een typering van het Brabantse leven in het midden van de vorige eeuw - aanwezig op deze vaste expositie over zes eeuwen Brabant. Het werk is te zien in de laatste ruimte, "Dynamisch Brabant" (1900-nu), die de chronologische presentatie van zes eeuwen Brabant afsluit.
De expositie is te vinden in de Wim van der Leegtezaal. Op 18 januari opent het Noordbrabants Museum deze laatste en grootste zaal van het museum.

Meer over de expositie:
Familieportret op voorpagina Brabants Dagblad
Nieuwsbrief 6 - Het verhaal van Brabant

24-07-2013 Kees Bastiaans' "Kattenbanken" in centrum van Mill
Het straatbeeld in het centrum van Mill heeft dit voorjaar een opknapbeurt ondergaan. Een onderdeel daarvan was de plaatsing van vier parkbanken. Bijzondere banken! Ze dragen de signatuur van Kees Bastiaans: katten.

In februari 2012 werden ze aangekondigd, inmiddels staan ze er: vier, met Bastiaans' onafscheidelijke katten vormgegeven parkbanken tegen de zijgevel van de kerk van Mill - de kerk die de schilder inspireerde en die op veel van zijn schilderijen terugkeert.

Deze "kattenbanken" aan het nieuw ingerichte plantsoen voor de kapel van de Willibrorduskerk vervullen de wens om een herkenbaar Mills element aan het dorpsbeeld toe te voegen, want de schilder is als geen ander aan Mill verbonden.
Kunstenaar Frans Muller wist de specifieke vorm van de kat uitstekend te verenigen met de functie als parkbank. Zie ook: bericht 29-02-12.

De katten, bij gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Kees Bastiaans aangebracht op de gevel van het gemeentehuis, komen niet alleen terug in de banken, maar ook, gegraveerd, in een groot aantal boomroosters. Het hele centrumgebied is voorzien van nieuwe bomen met deze, in cortenstaal uitgevoerde roosters.


10-07-2013 Nieuwsbrief-5 Verjaardagskalender Kees Bastiaans
Stichting Erven Kees Bastiaans heeft een verjaardagskalender met werken van Kees Bastiaans uitge-geven. Zie: Nieuwsbrief-5.

25-06-2013 Nieuwsbrief-4
Kees Bastiaans - kunstschilder nu ook op facebook
Vanaf nu houden we u via facebook  op de hoogte van nieuws, aanvullin-gen en wijzigingen op de site.
Zie: Nieuwsbrief-4.

15-04-2013  Kees Bastiaans bij Art@deBoo.
Tot en met 19 mei is werk van Kees Bastiaans te zien bij Art@deBoo in 's Hertogenbosch. Onder de titel "Uit Domiens kunstbus" wordt werk getoond van kunstenaars voor wie Domien van Gent een grote rol heeft gespeeld bij het onder de aandacht brengen van hun werk bij het publiek.

De groepsexpositie is een hommage aan Domien van Gent en zijn kunstenaars uit de naoorlogse periode van de wederopbouw. Kees Bastaans is een van hen.

Het van Kees Bastiaans getoonde werk, een 16-tal schilderijen uit de jaren 50, heeft betrekking op deze periode. Verder is er werk te zien van Toon Ninaber van Eyben, Marius de Leeuw, Wim van de Plas, Herman Rademaker, Pieter Engels sr. en Leo Geurtjes.

Op 14 april werd het openingswoord voor de expositie gesproken door Domiens broer Luc van Gent, voormalig acteur, KRO-regisseur en directeur van het theater aan de Parade, het casino.
De expositie, die duurt tot en met 19 mei, vindt plaats in de ruimten van Art@deBoo aan de Oude Engelenseweg 9, 5222 AA, ’s-Hertogenbosch. Openingstijden:  dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Zie ook: Nieuwsbrief 3.

25-03-2013 Expositie 3 april 2013.
Op dinsdag 2 april krijgt groep 3 van Basisschool "Op Weg" uit Vorstenbosch een schilderworkshop, georganiseerd door de Kloosterkapel. De kinderen zullen geïnspireerd worden door het werk van kunstschilder Kees Bastiaans (1909-1986) uit Mill.

De schilderijen, die dan gemaakt worden, zijn door de school geïntegreerd in het erfgoed-educatieproject "Tonnie en Kee in Keutelree", dat door Erfgoed Brabant ontwikkeld is voor groep 3.

De kinderen zullen geïnspireerd worden door het werk van kunstschilder Kees Bastiaans (1909-1986) uit Mill. Kees Bastiaans was namelijk de opa van Chantal Kanters-Bastiaans, de juf van deze groep 3! De foto is een zelfportret van Kees Bastiaans.
Op woensdag 3 april zullen de schilderijen van deze workshop tentoongesteld worden in de Kloosterkapel in Vorstenbosch van 16.00 tot 19.30 uur.
De toegang is vrij; iedereen is welkom!

terug


04-12-2012 Kerstgroep van Kees Bastiaans te zien op expositie in Vorstenbosch.
Op 8 en 9 december exposeerde Stichting Klooster-kapel Vorstenbosch diverse kerststallen van mensen uit Vorstenbosch en omgeving. De betonnen kerststal van Kees Bastiaans was er een van.
Mevrouw Liete Scheepstra, lid van de kunstcommissie van de Stichting Kloosterkapel, bij de kerstgroep van Kees Bastiaans.

Diverse kerststallen werden tentoongesteld in de kloosterkapel te Vorstenbosch. Een van de bijdragen aan deze expositie betrof de in beton uitgevoerde kerstgroep die Kees Bastiaans in 1965 maakte. De kerstgroep is eigendom van de Gemeente Mill en Sint Hubert.

Zie: Stichting Kloosterkapel Vorstenbosch

terug


16-04-2012 Mozaïek Kees Bastiaans in Cultureel Centrum Myllesweerd te Mill.
Vijf jaar nadat duidelijk werd dat als er niets gedaan werd het huis van Kees Bastiaans inclusief het mozaïek onder de slopershamer zou verdwijnen, is het nu is zover! Het tegeltableau heeft sinds kort een centrale plaats in het cultureel centrum van Mill.

In 2007 werd een initiatiefgroep opgericht die ijverde voor het behoud van het woonhuis van Kees Bastiaans en het daarin door hemzelf aangebrachte mozaïek. Ondermeer werd in dat kader deze site gelanceerd. Zijn huis is inmiddels al weer enige tijd uit het Millse centrum verdwenen, maar het mozaïek dat de kunstenaar in 1960 maakte en dat gedurende vele jaren de woonkamer sierde heeft nu een eervolle en prominente plaats in het Cultureel Centrum Myllesweerd te Mill. Daarmee is tevens het werk voor vele jaren veilig gesteld.
Al sinds enige tijd zijn het paartje in het ochtendgloren met de haan en de katten voor iedereen te zien want Cultureel Centrum Myllesweerd, dat op 14 april officieel werd geopend, is een openbaar gebouw, daar kun je dus zo binnen lopen en op weg naar het gemeentehuis kom je erlangs.

 

Op subtiele wijze gevat in het wit van het gebouw en omringd door het vele glas komt het mozaïek door het volle daglicht goed tot zijn recht. grote afbeelding

terug


12-04-2012 Bastiaans' kruisweg in Mill
Zorgcentrum Pantein heeft de veertien staties van Kees Bastiaans in bruikleen gekregen van de Erven Bastiaans. Niet de echte - want die zijn spoorloos - maar de voorstudies, schetsen die de schilder maakte in opdracht van de zusters Dominicanessen in Sambeek.

De schetsen waren tijdens de expositie "100 jaar Kees Bastiaans" in de Millse kerk te zien en sinds kort hangen ze in zorgcentrum Pantein. De Gelderlander besteedde naar aanleiding daarvan onlangs aandacht aan de verloren geraakte staties.
Lees meer over de staties en de voorstudies die Kees Bastiaans daarvoor maakte in:
De Gelderlander - 06-04-12

terug


29-02-2012 Kattenbank van Kees Bastiaans
Bij het ontwerp van de nieuwe inrichting in het centrum van Mill was er de behoefte daar een specifiek Mills element aan toe te voegen.

Het werden de katten van Kees Bastiaans.

De kerk van Mill en katten, ze keren regelmatig terug in de werken van Kees Bastiaans, heel vaak beide tegelijk. Dit wordt binnenkort in het straatbeeld in het centrum van Mill gevisualiseerd, want kunstenaar Frans Muller uit Langenboom ontwierp op verzoek van de Gemeente Mill en Sint Hubert een parkbank geïnspireerd op de katten van Kees Bastiaans. Vier "kattenbanken" zullen worden geplaatst bij..... de kerk van Mill.

Het zijaanzicht van de "Bastiaansbank" zal er ongeveer zo uit gaan zien.

De kat, in de karakteristieke houding - nieuwsgierig, zoals Kees Bastiaans ze graag schilderde - voegt uitstekend met het golvend profiel van de comfortabele parkbank. Drie kattenfiguren - gemaakt van gebogen ijzeren strippen, zoals de katten op het gemeentehuis, destijds door Kees Bastiaans zelf gemaakt - dragen de bank, want de bank wordt 3.40 meter lang.
De bank vervult een subtiele verwijzing naar de grootste kunstenaar die Mill ooit heeft voortgebracht. Mill was onlosmakelijk verbonden met Kees Bastiaans, maar dat geldt ook omgekeerd. De "kattenbank", geplaatst tussen de steunberen van de H.Willibrorduskerk, zal nu menig Millenaar die er op neerstrijkt toch even in de sfeer van Kees Bastiaans brengen.

terug


07-01-2012 Familieportret in "Het Brabant Boek"
In het recent verschenen boek over de geschiedenis van Noord-Brabant onder de titel "Het Brabant Boek" is het familieportret opgenomen van Kees Bastiaans, schilder bij uitstek van het ontwakende Brabantse platteland.

Het familieportret van Kees Bastiaans, te vinden op bladzijde 330, heeft als bijschrift:
"De Millse kunstenaar Kees Bastiaans schilderde in 1949 zijn grote gezin. Hij was toen nog vrij onbekend en weinig bemiddeld. Enige jaren later zou hij furore maken als schilder van humoristische en ironische figuren (Noordbrabants Museum,'s-Hertogenbosch)".

Het Brabant Boek biedt een handzaam historisch overzicht van de Provincie Noord-Brabant. De lezer wordt met zo'n 370 foto's meegenomen van de vroegste geschiedenis van de provincie tot aan het meest recente verleden. Het gaat bijvoorbeeld over de danseres van Geldrop en het mannetje van Willemstad, maar ook over het ontstaan van de Oeteldonksche Club, de roemruchte bende van Oss en de Europacup voor PSV in 1988. Het Brabant Boek is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die de provincie beter wil leren kennen.
ISBN: 9789040077289

terug06-01-2011 Drie Koningen te Mill

Léon van Liebergen, conservator van het MRK Uden schreef naar aan-leiding van Driekoningen een artikel over de symboliek van dit feest, daarbij geïnspireerd door o.a. het schilderij "De Zoekende", een werk van Kees Bastiaans uit de collectie van het Museum voor Religieuze kunst.

lees het hele artikel

terug


24-11-2011 Kerstgroep Kees Bastiaans
Twee kleinzonen van Kees Bastiaans, Domien en Kees, hebben de Gemeente Mill en Sint Hubert de kerstgroep van hun opa geschonken.

De kerstgroep, uitgevoerd in beton, werd door Kees Bastiaans gemaakt rond het jaar 1965. De Gemeente Mill is verguld met deze aanwinst op haar veelzijdige "Kees Bastiaans-collectie".
In de kerstperiode is de kerstgroep te bewonderen in het gemeentehuis van Mill.

terug


12-05-2011  Mozaïek Kees Bastiaans verplaatst
Het is zover, het mozaïek in het voormalige woonhuis van Kees Bastiaans heeft een nieuwe passende plaats in Mill gekregen: het Sociaal Cultureel Centrum. Op 3 mei werd het mozaïek met muur en al naar zijn nieuwe bestemming verhuisd.

Ongeveer vier jaar geleden kwam het in de publiciteit: het huis en het atelier waar Kees Bastiaans al zijn werk gemaakt heeft zou worden gesloopt en het 2.5 x 3.0 meter metende mozaïek zou daarmee onder de slopershamer verloren gaan. Een reddingsactie werd opgezet. Het in de lucht brengen van deze site was daar een onderdeel van. Het huis heeft het niet gered, maar het mozaïek gelukkig wel.

Het mozaïek staat inmiddels mét de muur van het woonhuis - de drager van het kunstwerk - op zijn definitieve bestemming, het Sociaal Cultureel Centrum van Mill. Voorlopig is het kunstwerk nog goed verpakt om het te beschermen tegen schade, want het SCC is nog in aanbouw.

De laatste uren van een meer dan vijftig jaar durend verblijf aan de Bernhardstraat werd het mozaïek met schoren overeind gehouden, terwijl het huis van Kees Bastiaans eromheen werd afgebroken. Gevat in een stalen frame werd de muur met het mozaïek van zijn plaats gelicht en op transport gesteld naar het SCC, een rit van slechts een paar honderd meter. Daar aangekomen kon het meteen op zijn definitieve plaats worden aangebracht. Om inspectie van het kunstwerk na de hele operatie mogelijk te maken werd de bescherming nog even verwijderd. Daarna verdween het kunstwerk weer achter de beschermlaag om schade tijdens de bouwwerkzaamheden te voorkomen.

Voorlopig blijven de zon, de haan, de katten en het paartje dus nog even aan oog onttrokken.

Het gehele werk, inclusief de sloop van het huis, werd in opdracht van Mooiland Maasland uitgevoerd door Ontwikkelingscombinatie Centrumplan Mill B.V.

terug


  Alle berichten over de activiteiten in het kader van het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nieuws
Advertentie uit 1931
'pieperkoppen' gezocht
Film Van Hout BV Mill
De kat van Bastiaans in hout
Geslaagde avondexpositie
Nacht van een goed leven
Expositie in Schijndel
Expositie in SCCM te Mill
Het verhaal van Brabant
Kattenbanken geplaatst
Expositie Art@deBoo
Schilderworkshop
Kerststal in Vorstenbosch
Mozaïek in Myllesweerd
Kruisweg in Pantein
Kattenbank in centrum
Werk in Brabant Boek
Driekoningen
Mill krijgt kerstgroep
Mozaïek verplaatst
 
nieuws - archief
jubileumjaar
wat voorafging